Parenting in the digital age: managing screen time and internet safety

Technologie maakt een groot deel uit van onze moderne wereld en naarmate kinderen opgroeien in dit digitale tijdperk, worden ouders geconfronteerd met een nieuwe reeks opvoedingsuitdagingen waar ze in het verleden misschien niet mee te maken hadden gehad. Veel hiervan hebben betrekking op het gebruik van technologie door een kind en de positieve en negatieve effecten die dit op hen kan hebben. Enkele zorgen die ouders hebben, zijn onder meer de hoeveelheid tijd die een kind voor een scherm doorbrengt, hoeveel tijd ze online doorbrengen en wat voor soort inhoud ze bekijken. In ons digitale tijdperk is het ongelooflijk belangrijk om duidelijke grenzen te stellen voor uw kinderen over hoe ze hun apparaten wel en niet kunnen gebruiken. Het is ook belangrijk om ze te leren hoe ze hun apparaten op een veilige en productieve manier kunnen gebruiken.

Hoewel er risico’s verbonden zijn aan online gaan (communicatie met vreemden, privé-informatie delen, blootgesteld worden aan gewelddadige of seksuele inhoud), zijn er ook veel voordelen aan verbonden. Veel hiervan heeft te maken met het goede voorbeeld geven aan uw kinderen. Ze leren het beste door te kijken en te doen, dus zorg ervoor dat u uw eigen mediagebruik beperkt en toon goed gedrag voor hen. Zorg ervoor dat je schermen weglegt tijdens gezinsmomenten en gebruik ze niet tijdens maaltijden, huiswerk of voor het slapen gaan. Het is ook belangrijk om enkele technologievrije gezinsactiviteiten te hebben die leuk kunnen zijn en een band kunnen opbouwen, zoals samen games spelen of nieuwe hobby’s ontdekken. Het is ook een goed idee om op de hoogte te zijn van de verschillende opvoedingsstijlen die er zijn en om een aantal daarvan in de dagelijkse routine van uw eigen gezin op te nemen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn Gezaghebbend, Toegeeflijk en Ontkoppeld. Probeer een beetje van elk te zijn, maar vergeet niet dat je vastberaden en consistent moet zijn met je regels. Als het gaat om de online veiligheid van uw kind, is het ook een goed idee om er regelmatig met hen over te praten. Ze moeten weten dat je ze vertrouwt en dat je ze wilt helpen veilig te zijn, zowel in de echte wereld als in de virtuele wereld. Dit kan hen helpen zelfvertrouwen op te bouwen en zich sterker te voelen. Het is ook een goed idee om op te letten voor ongewone stemmingswisselingen of gedragingen die uw kind vertoont. Als ze normaal gesproken nogal spraakzaam zijn en plotseling niet meer met je praten of erg boos worden, is het de moeite waard om hier kennis van te nemen, omdat dit een teken kan zijn dat er iets mis met ze is.

Zorg er ten slotte voor dat u altijd contact opneemt met de school of leraar van uw kind als u zich zorgen maakt over hun online gedrag. Zij kunnen u het beste advies en ondersteuning geven bij het beheren van de online veiligheid van uw kind. Ze kunnen u adviseren over hoe u hun online activiteiten kunt volgen, welke soorten inhoud ze wel of niet moeten bekijken en andere manieren waarop u hen kunt helpen online veilig te blijven.