Effectieve strategieën voor positief ouderschap: een sterke relatie met uw kind opbouwen

Als ouders proberen we allemaal zo effectief mogelijk te zijn. Het goede nieuws is dat er nu door onderzoek ondersteunde hulpmiddelen en strategieën beschikbaar zijn om u te helpen bij het navigeren door de vele uitdagingen van het ouderschap. Deze technieken zijn gebaseerd op de wetenschap van de positieve psychologie, die zich richt op geluk, veerkracht en een aangepaste ontwikkeling van de jeugd. Positief ouderschap combineert empathie met duidelijke en consistente discipline. Het benadrukt ook de communicatie en het respect tussen ouder en kind. Het kan u helpen bij het corrigeren van uw koers wanneer uw kinderen gedragsproblemen ervaren en hen leren hun eigen emoties te beheersen in plaats van ernaar te handelen.

Een veelgemaakte fout is om te veel te corrigeren met harde straffen, vooral in de vorm van schreeuwen of slaan. Onderzoek heeft echter aangetoond dat schreeuwen en slaan niet werken om het gedrag te verbeteren. Ze kunnen zelfs op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor uw relatie met uw kind. Concentreer u er in plaats daarvan op uw kinderen de gezonde omgeving te bieden die ze nodig hebben om te gedijen en gebruik positieve disciplinerende benaderingen zoals herformuleren, realistische verwachtingen stellen en hun aandacht en activiteit verleggen. Kinderen moeten zich gezien en gehoord voelen. Wanneer ze deze emotionele band niet krijgen, zoeken ze die vaak op een negatieve manier op, zoals zeuren of machtsstrijd. De beste manier om dit tegen te gaan, is door elke dag 10 tot 15 minuten individuele tijd met uw kinderen door te brengen zonder afleiding, zoals telefoons of andere zijgesprekken. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om te praten over dingen waarin ze geïnteresseerd zijn, zoals hun hobby’s en doelen voor de toekomst.

Positieve ouders negeren slecht gedrag niet noodzakelijkerwijs, maar geven prioriteit aan het prijzen van goed gedrag en het betrappen van kinderen die iets goed doen. Dit kan helpen bij het opbouwen van een sterke en zelfverzekerde relatie, en uit een onderzoek bleek dat het vier keer meer prijzen van kinderen dan ze worden gecorrigeerd, hun gedragsproblemen daadwerkelijk kan verbeteren. Alle gedrag is een communicatiemiddel. Wanneer uw kind zich negatief gedraagt, is het belangrijk om erachter te komen wat het probeert te zeggen. Vaak proberen ze je niet opzettelijk van streek te maken, maar hebben ze moeite met het beheersen van hun emoties. Als uw kind bijvoorbeeld zijn vriend slaat omdat hij het speelgoed terug wil, voelt hij zich waarschijnlijk gekwetst, gefrustreerd en boos. Door een stressdetective te zijn en hen te helpen geschiktere manieren te vinden om deze emoties te uiten, zoals door met hen te praten, kun je grotere inzinkingen en driftbuien voorkomen.

Alle kinderen hebben een veilige en gestructureerde omgeving nodig waarin ze kunnen leren en groeien. Naarmate ze ouder worden, is het nog belangrijker om grenzen te stellen en deze consequent te versterken. Door bijvoorbeeld gevaarlijke of verleidelijke voorwerpen buiten bereik te leggen, voorkom je dat ze in de problemen komen. We ervaren allemaal wel eens problemen met onze relaties. Het is belangrijk om te weten hoe je met deze uitdagingen om moet gaan, en om te begrijpen dat het tijd en toewijding kost om een gezonde relatie op te bouwen. Door positieve disciplinestrategieën te gebruiken en een ondersteunende omgeving voor uw kinderen te creëren, kunt u uw relatie ondanks de obstakels sterk houden.