Grafstenen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 3467 3468 3469 3470 3471 3472 3473 3474 3475 ... 13059» Volgende»     » Dia voorstelling

Bezig...


GrafsteenStatus: Gelokaliseerd

BestandsnaamTeelke_Vedder_-_I168014138.jpg
Bestandgrootte90.66k
Dimensies480 x 640
Verbonden metDirk de Jonge; Teelke Vedder

Begraafplaats Oud Leeuwarden, Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, Nederland

Aantekeningen: Bijna 165 jaar oud is de begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden. Als je er rondwandelt wordt je overvallen door een serene sfeer, alsof je in een park loopt .ypeijlooxma_small.jpg (764 bytes) Dat was ook alleszins de bedoeling van de ontwerper van de begraafplaats. Omdat in 1827 een koninklijk verbod een definitief einde maakte aan het zo onhygiënische begraven in kerkgebouwen moesten grote gemeenten in Nederland op zoek naar geschikte lokaties voor begraafplaatsen buiten de stad. Voor de 19e eeuw hadden waarschuwingen tegen het ongezonde van begraven in kerkgebouwen weinig effect. Wel werd in 1778 een stuk duingrond in Scheveningen bestemd voor de begraafplaats "Ter Navolging". In de jaren tussen de aanleg van "Ter Navolging" en de begraafplaats in Leeuwarden gebeurde er veel in Nederland, maar op het gebied van begraven bleef men vasthouden aan heersende tradities. Desondanks slaagde de ontwerper van de begraafplaats in Leeuwarden, de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard, er in een begraafplaats te ontwerpen die naar zijn idee een begraafpark genoemd kon worden.

Dat idee, van een park in combinatie met een begraafplaats, is wat deze plaats vandaag de dag nog steeds zo bijzonder maakt. De begraafplaats werd geopend in 1833, vier jaar nadat de gemeente besloten had de oude terp Fiswerd hiervoor te gaan gebruiken. Ooit stond hier een klooster, maar door allerlei strubbelingen was die al eeuwen geleden verdwenen. De begraafplaats werd ontworpen onder invloed van romantische ideeën die in die tijd enorm in de belangstelling stonden. Hierdoor maakt de begraafplaats geen zakelijke, strakke indruk, maar een pseudo-natuurlijke, nonchalante indruk. Er zijn brede rondlopende paden, bolvormige grafvelden en onverwachte doorzichten zichtlijnen osl. met veel verschillende bomen en struiken. Ondanks dat er meer dan anderhalve eeuw verstreken is, zijn de bedoelingen uit de jaren dertig van de vorige eeuw nog steeds te herkennen.

Als je tussen de witte huisjes ingang de begraafplaats op loopt, merk je onmiddellijk dat je afstand neemt van de stad achter je. Op zomerse dagen, wandelend over de kronkelende, met grind verharde paden, waan je je niet op een begraafplaats, maar in een oud park. Toch biedt een blik opzij je soms een onverwacht uitzicht op grafmonumenten, waarvan er hier nog honderden staan. Als je dan een afdeling oploopt, zie je al snel dat het hier gaat om een 19e eeuwse begraafplaats. De indruk die de vele, soms behoorlijk vervallen grafmonumenten verwaarlozing steen met hek wekken is onmiskenbaar van de vorige eeuw.

Foto's van begraafplaats

   Klikplaatje   Beschrijving 
1Graf van Harmina De Wijk Graf van Harmina De Wijk
Begraafplaats Leeuwarden oud 
2Grafsteen Grafsteen
 

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 3467 3468 3469 3470 3471 3472 3473 3474 3475 ... 13059» Volgende»     » Dia voorstelling