Zeeland 


Aantekeningen: Zeeland (provincie)Hoofdstad: Middelburg
Zeeland telt ca 380.186 (1 jan. 2006)
De provincie bestaat uit een aantal schiereilanden die ooit losse eilanden waren. De naam "Zeeland" is hiervan afgeleid. De provincie omvat ook Zeeuws-Vlaanderen, een strook vasteland langs de grens met België. Bestuurlijk- en demografisch centrum van de provincie is de hoofdstad Middelburg. Het bevolkingsaandeel van Zeeuws-Vlaanderen bedraagt 28% van het totaal en in Noord-Zeeland (Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland) woont 16% van de Zeeuwen.
Geografie
De schiereilanden en de voormalige eilanden zijn:
Tholen (voormalig eiland)
Sint-Philipsland (schiereiland)
Schouwen-Duiveland (voormalig eiland)
Noord-Beveland (voormalig eiland)
Zuid-Beveland (schiereiland samen met Walcheren)
Walcheren (schiereiland, grenst alleen aan Zuid-Beveland)
Zeeuws-Vlaanderen is geen eiland of schiereiland, maar is vanuit de rest van Nederland alleen door de Westerscheldetunnel of over land via België te bereiken.
De hoofdstad is Middelburg. Vlissingen en Terneuzen zijn belangrijke havenplaatsen met grote industriegebieden. Goes ligt centraal in op Zuid-Beveland en heeft net als Middelburg een belangrijke centrumfunctie. Deze vier plaatsen zijn met 30.000-50.000 inwoners de enige grote plaatsen in Zeeland. Andere grotere plaatsen, met ruim 10.000 inwoners, zijn Hulst en Zierikzee. Daarnaast zijn er veel kleine historische stadjes, zoals Veere, Tholen en Sluis, vele dorpen en gehuchten.
In Zeeland is er vooral veel akkerbouw. Daarnaast is er fruitteelt in de zogenaamde Zak van Zuid-Beveland, bloementeelt op Tholen, vlasteelt in Zeeuws-Vlaanderen en zijn er grote kassencomplexen in de buurt van Rilland en Kapelle.
In Zeeland is er met name zeeklei, doorsneden met vaarten en (voormalige) kreken. In het zuiden van Zeeuws-Vlaanderen is er zandgrond. Buiten de dijken liggen schorren en slikken. Langs de kust zijn er duingebieden. Op Schouwen-Duiveland is er een zeer breed…

OpenStreetMap

Staat/Provincie : Latitude (Breedte): 51.487019, Longitude (Lengte): 3.788595


Geboorte

Treffers 1 t/m 2 van 2

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Geboorte    Persoon-ID 
1 van Koevering, Cornelius  1878Zeeland I305515
2 Thomas, Jannetje Samuels  1625Zeeland I192766

Overleden

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Overleden    Persoon-ID 
1 Beks, Geert  5 mrt 2018Zeeland I843700