Wolfsbergen, Emmen, Drenthe 


Aantekeningen: Het gebied in Emmen dat de "Wolfsbergen" wordt genoemd ligt tussen de Weerdingerstraat / Wolfsbergenweg en de oude spoordijk naar Weerdinge. Het bejaardentehuis "Heidehiem" staat er ongeveer midden op.
Reeds in 1725 werd "De Wolfsbergen" voor het eerst genoemd. Het bijzondere van dit gebied is, dat er in het verleden ontzettend veel urnen met crematieresten gevonden zijn. Het cremeren van overledenen deed zijn intrede rond 1100 voor Christus, de Late Bronstijd. In eerdere tijdsperiodes werden overledenen nog begraven.
Waarom de mensen 3000 jaar geleden plotseling overgingen tot lijkverbranding weet men niet. Archeologen hebben altijd gedacht dat dit het gevolg was van het in ons land binnentrekken van nieuwe bevolkingsgroepen. Tegenwoordig wordt er ook vanuit gegaan dat het cremeren slechts een deel van veranderingen was in het leefpatroon van de mensen die hier woonden. Misschien ging men anders denken over de dood?
Het gebied "De Wolfsbergen" is nu zeer bosrijk. Heel lang geleden was dat niet het geval. Er zal hier en daar misschien wel een boom of struik gestaan hebben, maar voor het overige was het gebied een grote zandverstuiving. Het woord "bergen" klinkt natuurlijk wat overdreven. Toch was en is het gebied nog steeds erg heuvelachtig.
In het gebied genaamd Kooikersbosje waar het bejaardentehuis "Heidehiem" werd gebouwd, zijn bij de voorbereidende graafwerkzaamheden grondsporen gevonden die deden vermoeden dat daar in het verre verleden door mensen graafwerkzaamheden waren verricht. Er werden archeologen gewaarschuwd. Deze wisten dat in die omgeving reeds eerder urnen waren gevonden. Ze kwamen een kijkje nemen en constateerden dat de bouwput werd gegraven in een urnenveld. De bouw werd twee weken stil gelegd om de archeologen de tijd te geven een nader onderzoek in te stellen. Er werd een groot aantal urnen gevonden.
Het depot van het Drents Museum in Assen heeft stellingen vol met urnen en andere aardewerk potten die er in het verleden allemaal gevonden…

OpenStreetMap

Gemeente/Stad : Latitude (Breedte): 52.803448, Longitude (Lengte): 6.901815


Media

Documenten
Ellende in de Veenkolonieen
Ellende in de Veenkolonieen

Overleden

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Overleden    Persoon-ID 
1 Martens, Hendrikje  01 feb 1948Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I107391

Begraven

Treffers 1 t/m 10 van 10

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Begraven    Persoon-ID 
1 Baas, Margina  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I180605
2 Boekholt, Klaas  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I530
3 Boerland, Henricus Gerhardus  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I12438
4 Haak, Fokje  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I182100
5 Haak, Hendrik  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I175184
6 Haan, Hilvert  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I337941
7 Haan, Janna  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I6315
8 Hidding, Hendrikje  23 nov 1974Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I103245
9 Meppelink, Derk Albert  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I103832
10 Meppelink, Harma  Wolfsbergen, Emmen, Drenthe I103247