Hondsrug, Drenthe 


Aantekeningen: De Hondsrug is een zandrug in Drenthe en Groningen die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. Voorbij Groningen loopt de zandrug door, maar dan onder het oppervlak.
Met een lengte van 70 km en een hoogte van 20 meter boven NAP is het voor Nederlandse begrippen een landschappelijke reus. De hoogteverschillen worden verondersteld te zijn ontstaan tijdens de ijstijden, toen gletsjers enorme hoeveelheden zand en keileem omhoogstuwden. Dezelfde gletsjers namen ook de enorme zwerfkeien mee die prehistorische bewoners gebruikten voor de bouwen van hunebedden.
Overigens zijn er ook breuken in de ondergrond gevonden, die in dezelfde richting lopen als de Hondsrug. In de Bosatlas wordt dit weergegeven als de oorzaak voor het ontstaan van de Hondsrug.
Het (toenmalige) dorp Groningen ontstond in de karolingische tijd (717 tot 886) op het noordelijke uiteinde van de Hondsrug. De meest noordelijke heuvel is duidelijk te zien in de Herestraat — al moet deze niet te vol winkelend publiek zijn, dus op een zondagmiddag. Vandaar dat de zijstraat op het hoogste punt Hoogstraatje heet.
De meest zuidelijke top is het Haantjeduin bij Emmen, tegelijk met z'n 26,5 m boven NAP het hoogste natuurlijke punt van Drenthe.
De naam zou een verbastering zijn van Hunze-rug. De rivier de Hunze loopt ten oosten van de zandrug. Voor de 19e eeuw werd de Hondsrug ook wel aangeduid met de naam Bisschopsrug.

OpenStreetMap

Regio : Latitude (Breedte): 52.996651, Longitude (Lengte): 6.711187Overleden

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Overleden    Persoon-ID 
1 van Egmond, Maria Anna  04 sep 1527Hondsrug, Drenthe I97583