Gelderland 


Aantekeningen: Gelderland (Nedersaksisch: Gelderlaand) is een provincie in Midden-Nederland. Gelderland wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door het Veluwemeer, met aan de overkant Flevoland. De hoofdstad is Arnhem.
Gelre is een streek en voormalig hertogdom in het Nederlands-Duits grensgebied waar de grote rivieren Rijn, Waal, IJssel en Maas enigermate bij elkaar komen. In plaats van Gelre wordt ook vaak Gelder gezegd, de vorm die gebruikt wordt in woordafleidingen als Gelders en Gelderland.
Geografie
Het historische hertogdom omvatte aanzienlijk meer dan de huidige provincie Gelderland in het huidige Nederland. Het omvatte een groot deel van het huidige Nederlands Noord-Limburg en strekte zich in het zuidoosten voor een kleiner gedeelte ook uit in de naburige, thans Duitse regio van de Nederrijn, namelijk bij de rivier de Niers.
Vier kwartieren
Gelre was verdeeld in vier kwartieren, het Kwartier van Nijmegen, van de Veluwe, van Zutphen (Graafschap Zutphen), en Opper-Gelre, welk laatste gebied meestal het Overkwartier van Gelre of Gelder wordt genoemd (naar het Duitse Oberquartier). De eerste drie kwartieren waren gelegen in de huidige provincie Gelderland. Opper-Gelre omvatte het noordelijk deel van de huidige Nederlandse provincie Limburg, inclusief Venlo en Roermond, en het aangrenzende gebied in Duitsland rond het stadje Geldern, waaraan Gelre haar naam heeft te danken.
In de middeleeuwen was Gelre een zelfstandig en belangrijk hertogdom. De zelfstandigheid eindigde definitief in 1543. De noordelijke kwartieren (Neder-Gelre) aan de ene kant en het zuidelijke Opper-Gelre aan de andere kant vormden geografisch geen aaneengesloten geheel. Het Hertogdom Kleef vormde een wig tussen de noordelijke en de zuidelijke gebiedsdelen. Ook politiek gingen beide…

OpenStreetMap

Staat/Provincie : Latitude (Breedte): 52.127824, Longitude (Lengte): 5.913333Geboorte

Treffers 1 t/m 4 van 4

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Geboorte    Persoon-ID 
1 Fonda, Gilles Douwese  1614Gelderland I667508
2 Marselis, Janse  1629Gelderland I667502
3 Ponstine, Hermanus  31 jul 1851Gelderland I138673
4 Vreven, Jan  26 okt 1917Gelderland I123881