Gezonde eetgewoonten bij kinderen bevorderen: praktische tips voor ouders

Door kinderen te voorzien van gezonde eet- en drinkkeuzes en hen te leren hoe ze voedsel moeten kiezen dat goed voor ze is, kunnen ze een gezond gewicht behouden, hun energieniveau op peil houden en voorkomen dat ze tekorten aan voedingsstoffen ontwikkelen. Maar positieve veranderingen doorvoeren is niet altijd gemakkelijk. Zelfs ouders die een goede relatie hebben met voedsel en een uitgebalanceerd dieet volgen, kunnen het een uitdaging vinden om ervoor te zorgen dat hun kinderen de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen. Als je merkt dat je ruzie hebt met je kinderen over wat ze eten of hoeveel ze eten, neem dan even de tijd om de situatie te beoordelen. Het kan een teken zijn dat u enkele wijzigingen moet aanbrengen. Het gebruik van harde woorden of dreigende acties kan meer schade aanrichten dan het probleem waar het om gaat. Probeer in plaats daarvan op een rustige en rationele manier met ze te praten over hoe je je voelt.

U kunt ook gezond eten stimuleren door vaste eet- en snacktijden in te stellen en waar mogelijk als gezin te gaan zitten om te eten. Als uw kinderen u zien genieten van een gezonde maaltijd, zullen ze eerder hetzelfde doen. Als uw kind onderweg moet eten, zorg er dan voor dat u ze een verscheidenheid aan voedzaam voedsel in hun rugzak of schooltas geeft. Maak maaltijden leuk en boeiend voor uw kinderen door ze te betrekken bij het bereiden van het avondeten, door ze aan te moedigen nieuwe gerechten te proberen en door een goed gesprek aan tafel te bevorderen. Als je afhankelijk bent van snacks, kies dan voor eiwitrijke opties zoals kaas en yoghurt of fruit en groenten. Vermijd vetrijke en zoete lekkernijen, zoals donuts of koekjes, die kunnen leiden tot obesitas als ze te vaak worden gegeten. Voorraad je huis met voldoende gezond voedsel en houd ongezonde lekkernijen uit het zicht en uit het hart.

Dit kan uw kinderen helpen om eetbuien te voorkomen als ze honger hebben. Het is ook een goed idee om uw kinderen een gezonde snack te geven als ze op school of op het werk zijn, zodat ze niet met een lege maag de deur uit gaan en later te veel eten. Leer uw kinderen etiketten te lezen en help ze het verschil te begrijpen tussen natuurlijke en verwerkte ingrediënten. Met deze kennis kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen over het eten en drinken dat ze kopen. Je kunt ze ook leren om voedingsfeiten op voedselpakketten te lezen, zodat ze de beste opties kunnen kiezen. Moedig uw kinderen aan om nieuwe voedingsmiddelen te proberen en prijs ze voor het proberen van ten minste één hap. Het kan tot 10 pogingen duren voordat kinderen van nieuw voedsel gaan genieten.

Bied een grote verscheidenheid aan groenten en fruit aan om de kans te vergroten dat ze er een vinden die ze lekker vinden. Als ze een bepaalde groente niet lekker vinden, probeer het dan op een andere dag nog een keer of snijd het in leuke vormen om het kauwen en verteren te vergemakkelijken. Neem fysieke activiteit op in de dagelijkse routine van uw kind en beperk de schermtijd tot minder dan twee uur per dag. Kinderen die actief spelen en voldoende bewegen, hebben meer kans om een gezond gewicht te behouden, hun energieniveau op peil te houden en overgewicht te voorkomen.