Westmeerbeek, Antwerpen, België 


Aantekeningen: Westmeerbeek is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Hulshout. Het dorp ligt aan de Grote Nete.
Geschiedenis
Deze plaats is waarschijnlijk net als Hulshout of Houtvenne onder de Merovingers (5de tot 8ste eeuw) of de Karolingers (7de tot 10e eeuw) ontstaan. Een eerste vermelding in een document dateert pas van 994/995. Het gaat om een document uit het Bisschoppelijk Archief van Utrecht dat verwijst naar een landgoed in het toenmalige Land van Rijen, wat tegenwoordig de Zuiderkempen heet. Dat landgoed, wat zich uitstrekte van Olen over Westerlo tot Ramsel, werd in dat jaar geschonken door de pas benoemde bisschop Ansfried van Utrecht aan het kapittel en de Domproost van Utrecht. In die tijd werd dit dorp als Mierbeke aangeduid.
Het Frankische driehoekige plein aan de kerk duidt er op dat dit dorp een zeer oud dorp is. Westmeerbeek heeft nog een houten molen gehad, maar na een brand is deze afgebroken. De huidige fietsroute was vroeger een tramspoor en had een halte in Westmeerbeek. Dat was vroeger een hele eer.
Bezienswaardigheden
* De Sint-Michielskerk. Tegen de kerk staat nog een ruïne van de oude kerk.
* Het kasteel "Hof ter Borght" en het kasteelpark zijn beschermd als monument, net als de bijhorende aalmoezenierswoning. In 1831 is Hof ter Borght een commandopost geweest van Leopold I, de eerste koning van België.
* Westmeerbeek werd vroeger door naburige dorpen "Klein Brussel" genoemd omdat veel Brusselaars hun vakantie doorbrachten in Westmeerbeek, vandaar dat men ook een manneke pis aantreft op het plein aan het Hoogzand.
* De patroonheilige van Westmeerbeek is Sint Michael, net als deze van Brussel, vandaar dat men Westmeerbeek klein Brussel noemt en dat Manneke Pis aanwezig is.
* Het Goor, een beschermd natuurgebied ten oosten van het dorp

OpenStreetMap

Gemeente/Stad : Latitude (Breedte): 51.05820690099591, Longitude (Lengte): 4.832954406738281


Geboorte

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Geboorte    Persoon-ID 
1 van Opstal, Anna Maria  19 jun 1733Westmeerbeek, Antwerpen, België I288231